Afhængighed
| | |

Forældre organiserer sig mod sociale medier: Ingen smartphones før 8. klasse

I de seneste år er der opstået en voksende bekymring blandt danske forældre over børns brug af smartphones og de sociale medier. Børn bruger i stigende grad telefoner til alt fra at arrangere legeaftaler på Snapchat til at deltage i samtaler og konflikter på Instagram, hvilket skaber uro både hjemme og i skolen. Dette har ført til, at flere forældre nu organiserer sig i grupper for at modstå presset om tidlig smartphone-brug.

Bevægelsen ‘Smartphonefri Barndom’

En af de mest fremtrædende grupperinger i Danmark er ’Smartphonefri Barndom’, som blev oprettet af Christina Andersen og hendes mand, James Tyson, i foråret.

Forældre, der slutter sig til denne bevægelse, forpligter sig til ikke at give deres børn en smartphone før tidligst i 8. klasse. Inspirationen til bevægelsen kommer fra den amerikanske ‘Wait Until 8th’-kampagne, som har haft stor succes i USA med over 60.000 tilsluttede forældre.

I Danmark har allerede over 1.000 forældre underskrevet en erklæring om at vente med at give deres børn en smartphone. Christina Andersen forklarer, at formålet med initiativet er at give børn en legebaseret barndom fri fra de distraktioner og udfordringer, der følger med tidlig brug af smartphones og sociale medier.

Afhængighed

Forældre støtter hinanden

En vigtig del af bevægelsens koncept er, at når mindst ti forældre på samme årgang har skrevet under, forbindes de med hinanden for at danne et netværk. Dette fællesskab giver forældrene mulighed for at støtte hinanden, når gruppepresset fra andre børn begynder at stige.

Christina Andersen forklarer, at denne form for fællesskab gør det nemmere for forældre at modstå presset fra både børn og andre forældre, som måske giver deres børn smartphones tidligere. “Jo flere vi er, jo større er chancen for, at vi kan skubbe til den norm, der hersker i dag,” siger hun.

Indtil videre er fire grupper af forældre landet over gået sammen om at støtte hinanden i at udsætte deres børns adgang til smartphones.

Alternativer til sociale medier

En anden forældrebevægelse i Danmark, ‘Skærmsund Barndom’, fokuserer på at skabe alternativer til de sociale medier. Denne gruppe arbejder på at udvikle nye platforme, der ikke er drevet af algoritmer, der er designet til at fastholde børns opmærksomhed. Målet er at skabe mere sunde og kontrollerede rammer for børns digitale færden.

SSP-samarbejdet støtter

I takt med at flere forældre retter opmærksomheden mod børns brug af smartphones, er skoler og kommuner også begyndt at engagere sig i debatten. Det landsdækkende SSP-samarbejde, der involverer skoler, socialforvaltninger og politiet, afholder nu oplæg for forældre om sociale medier.

Disse oplæg ligner i høj grad de oplæg, der også gives om alkoholdebut, og der er et stigende fokus på at skabe fælles forældreskaber, så børnene kan være en del af et fællesskab med sunde digitale vaner.

Formanden for SSP-samrådet, Mads Hardahl-Haugaard, understreger vigtigheden af fælles fodslag blandt forældrene. Erfaringen fra klasser, hvor forældrene er enige om klare regler for børns brug af teknologi, viser, at børnene ofte føler sig tryggere, selvom de måske indimellem prøver at teste grænserne.

Et opgør med tech-benovelse

Professor Mikkel Flyverbom, ekspert i digitale transformationer ved CBS, ser forældrenes initiativer som et nødvendigt opgør med den såkaldte “tech-benovelse”, som har præget de seneste årtier. Flyverbom mener, at fortællingen om, at mere teknologi automatisk fører til bedre undervisning og opvækst, er blevet udfordret.

Han peger på, at iPad’en og andre digitale værktøjer ofte blev indført i skolerne uden megen kontrol eller hensyn til børns egentlige behov.

Forældrenes aktuelle modstand mod tidlig brug af smartphones er ifølge Flyverbom et sundhedstegn, der viser, at forældre begynder at stole mere på deres egen dømmekraft og intuition. “Forældrene finder modet til at følge deres egen sunde fornuft,” siger han.

En fælles løsning

En af de centrale tanker bag bevægelser som ‘Smartphonefri Barndom’ er, at løsningen på problematikken omkring sociale medier ikke bør lægges på det enkelte barn eller den enkelte forælder. I stedet skal der findes kollektive løsninger, der kan beskytte børn mod det pres, der følger med tidlig smartphonebrug.

Christina Andersen håber, at bevægelsen vil vokse sig endnu større, så flere forældre kan blive en del af netværket og støtte hinanden i at holde deres børn væk fra smartphones indtil 8. klasse. “Det bedste, der kunne ske, var, at vi kunne lukke hjemmesiden her igen om et par år, fordi der ikke er brug for os mere,” siger hun.

Forældre i Danmark begynder i stigende grad at organisere sig i fællesskaber for at beskytte deres børn mod de negative konsekvenser af tidlig smartphone- og social medie-brug. Bevægelser som ‘Smartphonefri Barndom’ arbejder på at skabe sunde rammer for børns opvækst, fri for det pres, der følger med digitaliseringens uundgåelige fremmarch.

Afhængighed

Har du problemer med dine børn i forhold til skærmafhængighed, kan vi hjælpe. Ring gerne på vores fastnetnummer: 32167777 (sms kan ikke modtages)

Du kan også læse mere her og afhængighed. Mange overser at det handler om dopaminafhængighed der er ligeså stærk som kokainafhængighed, det kræver med andre ord forståelse og den korrekte behandlingsmetode og pædagogik.

Kilde: DR.DK, PARTERAPI.DK
Fotokredit: stock.adobe.com eller Emnefirma
Personer/Firmaer/Emner/#: smartphones, sociale medier, børn, forældre, skærmtid
Copyrights: Ⓒ 2024 Copyright by https://AORS.DK – kan deles ved aktivt link til denne artikel.

Link til original artikel

Andre Parterapi emner: